24 czerwca, 2014

Makaron z tuńczykiem i szparagami

 

13 maja 2014 podczas warsztatów marki Rio Mare w Akademii Kulinarnej w Soho Factory podpatrzyłem genialny przepis na nieziemski i banalnie prosty makaron. Danie zaprezentował Marco Ghia przy asyście phentermine Agnieszki Popielewicz. Towarzyszył nam także sam Kevin Costner, twarz marki Rio Mare, wprawdzie tym razem pojawił się jego tekturowy sobowtór, ale co tam… ;) Poniżej prezentujemy Wam świetny pomysł na obiad.

 

 

W tym przepisie bardzo ważne są moim zdaniem dwie rzeczy – dobry makaron z pszenicy durum i najwyższej jakości tuńczyk w kawałkach (nie śmieciowy, rozdrobniony) w oliwie z oliwek.

 

Przepis na 4 porcje:

– 500g makaronu (najlepiej Casarecce)

– pęczek białych szparagów

– 2 puszki tuńczyka w oliwie (najlepszy będzie nierozdrobniony)

– ok. 4 ząbki czosnku

– czerwona papryczka chilli

– garść liści kolendry

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz do smaku

 

 Sposób wykonania:

Gotujemy 5 litrów wody (na 500g makaronu), po zagotowaniu wody solimy (12g soli na 5 litrów wody). Makaron gotujemy al dente.

Zanim woda zacznie się gotować myjemy szparagi, odłamujemy twarde końcówki (i wyrzucamy), odcinamy z nich główki (przekładamy do innej miski) a resztę kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki.

Siekamy drobno czosnek i chilli, wrzucamy na patelnię z oliwą (wedle uznania, powinno jej być dość sporo ponieważ utworzy nam sos).

Po chwili dorzucamy szaragi i smażymy, aż będą chrupkie i jednocześnie miękkie (ok 1-2 minuty).

Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i tuńczyka, mieszamy całość i dosypujemy posiekaną kolendrę. Doprawiamy do smaku.

 

Smacznego :)

 

  • Wykop
  • Blip
  • Flaker
  • Pinger
  • Reddit
  • Tumblr
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *