23 lutego, 2014

Skandal, że takie dobre?

W poniedziałek mogliśmy zasmakować kuchni nowej restauracji Skandal Bistrobar. Zostaliśmy tu zaproszeni na kolację przed oficjalnym otwarciem lokalu. Jego nazwa wzięła się z powiedzenia: „Skandal, że takie dobre”. Czy rzeczywiście?

Tego wieczora kolacja składała się z ośmiu dań! To wyzwanie, nawet dla takich łasuchów jak my. Były przystawki, dania główne, deser, pyszne wino i kawa z syfonu. Szef kuchni Jacek Wolfram osobiście opowiadał o składnikach posiłków, a kawa wyczarowana została na naszych oczach przez jej niewątpliwego znawcę. Kilka godzin przy stole zrobiło swoje – wyszliśmy z lokalu w dobrych humorach i o pełnych brzuchach. Zanim się tak najedliśmy, zapoznaliśmy się dokładnie z wnętrzem restauracji Skandal Bistrobar.

I tu pojawił się skandal! Skandal, że takie piękne i przemyślane wnętrza powstają w głowie…ekonomisty, bankowca! Wnętrze lokalu jest genialne, dopieszczone, intrygujące. Jesteśmy pewni, że przypadnie wielu osobom do gustu i wielu odnajdzie w nim swoje ulubione zakątki. A jest w czym wybierać, bo na Skandal składają się trzy kondygnacje: tajemnicza i designerska piwniczka z winiarnią, parter z małym sklepikiem, głównym barem i otwartą kuchnią oraz pięterko z wielkim narożnikiem i antresolą. Sam narożnik jest genialny, już widzę na nim stadko najbliższych znajomych, z którymi nie omieszkam spędzić tu niejeden wieczór.

skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_19skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_03

Przechodząc do jedzenia…

Jako pierwszy na stole pojawił się tatar z piersi kaczej z mandarynką, kaparem i szalotką. Mięso delikatne, rozpływające się w ustach. Bardzo dobrze doprawiony. Mandarynka lekko wyczuwalna. Całość godna polecenia. Grzesiek go zjadł, a on nie je mięsa, o surowym nie wspominając. Wyjadł co do okruszka! To niekwestionowany komplement z jego strony ;)

skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_06

Kolejna była sałatka – mix sałat z serem cambozola, granatem, gruszką wekowaną w słodkim winie, melisą i malinowym vinegret przygotowanym na bazie balsamico. Świetna fuzja smaków.

skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_07

A tu mamy na przekąskę kacze udka w gęsim tłuszczu, smalczyk do przegryzienia z wypiekanymi na miejscu bułeczkami.

skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_08

Na rozgrzewkę przed daniem głównym podano zupę krem z pasternaku. Słodka, z ledwie wyczuwalną nutą limonki, przyozdobiona chipsem jabłkowym i sprężoną czarnuszką. Mogła być nieco bardziej słona. Samo połączenie składników i genialny chips jabłkowy – mniam.

skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_09

Przygotowano także kilka wersji pizzy. Ja rzecz jasna nie mogłam spróbować, ale Grześkowi najbardziej smakowała pikantna pepperoni. Oprócz niej zaserwowano jeszcze dwie: ze szpinakiem i kolejną z szynką parmeńską i mozzarellą.

skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_12 skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_11 skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_10

Wreszcie (!) dania główne – propozycja pierwsza to kurczak confit z genialnym (idealnie przygotowanym) jarmużem i pęczakiem. Grzesiek zamiast kurczaka wybrał grillowane tofu.

skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_14 skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_13

I cielęcina na puree marchewkowym z nutą kardamonu i pomarańczą, przyozdobiona zblanszowanym groszkiem cukrowym. Zawrót głowy. Puree – MISTRZ.

skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_15

Macie dość? Przecież jeszcze deser! Szarlotka z malinami, przyozdobiona karmelem :)

skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_17

Na szczęście przed jej podaniem zaparzono nam kawę, co by nie usnąć od razu po takim obżarstwie. Sam sposób jej parzenia był widowiskowy. Przygotowana została w syfonie. Ciekawostką jest, że tak parzona ma więcej kofeiny niż zwykłe espresso, mimo iż wyglądem przypomina rozwodnioną herbatę. W smaku jest aromatyczna – absolutnie nie warto byłoby jej psuć mlekiem.

skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_16

Podsumowując. Musimy przyznać, że dania były bardzo smaczne. Każde przemyślane, przygotowane z pomysłem z wysokiej jakości składników. Ciekawi jesteśmy, jak będzie wyglądała finalna karta dań Skandal Bistrobar i czy kuchnia utrzyma wysoki poziom, jaki nam zaprezentowała. Nie omieszkamy tego sprawdzić z czasem, gdy opadną emocje związane z otwarciem.

Oficjalne otwarcie Skandalu miało miejsce 19 lutego o godzinie 19:00. Gdzie? Przy ulicy Sienkiewicza 4. Ktoś z Was już był?

PS Pozdrawiamy serdecznie sympatyczną parę z Good Place Warsaw :)

 

Przeczytaj też koniecznie o:

        »  Skandal, że takie dobre?
        »  The Mexican
        »  Pochwała Niekonsekwencji
        »  Get Green, czyli solidny łyk zdrowia
        »  Watch Full Movie Online And Download Personal Shopper (2016)
  • Wykop
  • Blip
  • Flaker
  • Pinger
  • Reddit
  • Tumblr
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_03
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_19
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_02
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_04
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_05
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_18
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_06
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_07
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_08
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_09
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_10
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_11
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_12
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_13
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_14
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_15
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_17
  • skandal_bistrobar_sienkiewicza_tasteaffairpl_16


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *