20 czerwca, 2013

Boscaiola Pizzeria

Fajne miejsce. Po prostu. Boscaiola Pizzeria powstała w miejscu przeniesionej na Browarną Boscaiola Ristorante – wcześniej podawali tu świetne makarony, którymi zajadałem się wielokrotnie na poprawę nastroju po, tudzież w trakcie cierpień i mąk studenckiej nauki w BUWie. Makarony napęczniały i teraz można je zjeść dwie ulice dalej, a w małej restauracyjce na rogu Lipowej i Wybrzeża Kościuszkowskiego możemy raczyć się prawdziwą włoską pizzą. Prawdziwą bo interesem steruje człowiek, w żyłach którego płynie sos putanesca, a jego języka najlepiej uczyć się mając wąsy (http://www.youtube.com/watch?v=SWRfXmvYfCk).

W Boskiej jest tylko kilka stolików, często wszystkie zajęte… Przeszklone ściany dają fajną atmosferę, szczególnie w słoneczne dni. Choć miejsce straciło na uroku po zalaniu jedynego na świecie tunelu wzdłuż rzeki, bo teraz tuż za chodnikiem przelewają się dwa pasy zakorkowanej Wisłostrady, to i tak, gdy umiesz się odciąć od aut, możesz dostrzec urok parku nad rzeką. W zasadzie to chyba jedno z niewielu stacjonarnych (czyt. nie zbitych z dech albo wykorzystujących kontener) knajp nad Wisłą, a szkoda, bo Wisła zimą też jest fajna.

Boscaiola Pizzeria z zewnątrz

Menu, wypisane kredą na tablicy, to kilkanaście fajnych kompozycji pizzy – zarówno klasycznych jak i dość nietypowych. Zabrałem więc właśnie tam Magdę na spróbowanie czegoś nowego. Najdziwniejsza wydała nam się pizza Tartara, której jednym ze składników była bułka tarta. Że co? A jakoś tak – anchois, oliwki, pietruszka, czadowy smak, bardzo… inny, dzięki tej bułce. Ale i nieśmiertelne klasyki bronią się swoim smakiem niezwykle mocno, choć czasem można trafić na jakieś niedoogarnięcie typu zbyt spieczone ciasto. Niby nic, a razi, szczególnie plackowych purystów :).

Obsługa kelnerska jest po prostu OK, nie wyróżnia się w żadną ze stron, choć przyznam, że tempo mogłoby być lepsze, szczególnie przy tak małej liczbie stolików. Aha. Dobre wina tam mają. Dużo win. Ogólnie Boska to dobry pewniak, jeżeli wybierasz się na pizzę. Na różne okazje. Myślę, że jedna z top 10 pizzerii w Stolnicy.

 

 

PODSUMOWANIE:

GDZIE BOSCAIOLA PIZZERIA, ul. Dobra 56/66 (Powiśle)
NA CO zjeść przelotem, chwilę pogadać
Z KIM ze znajomym, z partnerem
KUCHNIA włoska pizza, ciekawe połączenia (świeżych!) składników, czyli nietypowo, ale bardzo smacznie
WNĘTRZE stonowane, nowoczesne wnętrze o przeszklonych ścianach, nie/stety nieduże – ok. 8 stolików
OBSŁUGA w porządku, choć momentami zbyt opieszała mimo małej ilości stolików
CENY uczciwe – jak w dobrej pizzerii
OGÓLNA OCENA warto wybrać się choć raz nie tylko ze względu na ciekawą lokalizację, ale przede wszystkim bardzo dobrą pizzę i wina. Miejsce ma klimat, ale jest tu trochę ciasno, więc nie zawsze kameralnie (niewielkie odległości między stolikami), dlatego romantyczny wieczór lepiej zaplanować w siostrzanej, położonej nieopodal Boscaiola Ristorante, a tu zjeść pyszny lunch w miłym towarzystwie
REZERWACJA MIEJSC (22) 826 36 46 (WAŻNE! nieczynne we wtorki ); www.boscaiola.pl/aktualnosci

 

 

  • Wykop
  • Blip
  • Flaker
  • Pinger
  • Reddit
  • Tumblr
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *