22 grudnia, 2013

Restro – najlepsze lunche w Warszawie

Restro to restauracja zlokalizowana na warszawskiej Woli, tuż przy granicy ze Śródmieściem, miedzy Rondem ONZ a Daszyńskiego, z których szturmują ją w porze lunchu tłumy. Pańska 57 – zapamiętajcie ten adres, warto, to perła ukryta w mętnych wodach miasta.

Restro mijałem od kilku lat, lecąc z biura co jakiś czas na lunche do różnych knajp w okolicy. Przyznam, że nigdy jakoś specjalnie nie ciekawiło mnie, by tu wejść. Lekki klimat włoskiej wsi z kraciastymi obrusami, cegiełkami i koszami rozmaitości nie wzbudzał mojego zainteresowania, chyba dlatego że latem stała tam nieciekawa „dostawka” z plandeki powiększająca przestrzeń.

Jakiś czas temu zrobiłem z kumplem dwie próby udania się tam na lunch, obie zakończone fiaskiem z powodu braku wolnych stolików. Skoro brak tu wolnych stolików, to wiedz, że coś się dzieje. Zacząłem więc obserwacje – w godzinach szczytu jest pełno, a to musi znaczyć, że jest po co przychodzić. Któregoś dnia, umawiając się na lunch ze znajomym zaryzykowałem telefon i dla pewności zarezerwowałem stolik. Udało się.

Wnętrze wydaje się małe – wchodzimy do podłużnej, dość wąskiej sali, którą od drugiej części lokalu oddziela szeroki filar. Za nim mamy większą salę i częściowo otwartą kuchnię, z której (niestety, jak to otwarta kuchnia) niesie się sporo zapachów (biedne ubrania). Ale jakich zapachów! Wybornych!

Stoliki są bardzo ciasno ustawione, innym razem siedząc przy 6-osobowym stole w rogu ledwo mogłem się tam wgramolić. Każde miejsce jest na wagę złota, lokal ma potencjał na trzy razy większy obrót w godzinach szczytu. Mała ciekawostka jest taka, że kasa zlokalizowana jest przy wyjściu, więc nie trzeba czekać na rachunek.

Restro w swojej karcie oferuje głównie dania kuchni włoskiej wzbogacone o kompozycje międzynarodowe. Są różne przystawki (bruschetta, zupy, np. krem z boczniaka z kardamonem czy chłodnik z buraka z kozim serem i inne), sałatki, odrobina propozycji rybnych i owoców morza a także garść makaronów i około 10 rodzajów pizzy. Do tego spora gama świetnych deserów i winko. Jest w czym wybierać, choć nie wiem czy w tym wypadku to zaleta… Zaleta – bo zawsze można spróbować czegoś nowego i z pewnością będzie to fajna propozycja, wada – bo jest tyle świetnych pozycji, że zawsze mam naprawdę ogromny problem z wyborem. Zjadłbym kilka. Szczególnie, gdy serwują lunche. No właśnie – o ile po dania z karty warto wybrać się wieczorem czy w weekend, to za dnia koniecznie spróbować trzeba tego, co Restro podaje na lunch. Lunche są WYBITNE. Byliśmy tu wiele razy, zawsze z gigantycznym dylematem decyzyjnym, niebywałą radością z jedzenia i potężnym nasyceniem.

Na wybitność Restro składają się cztery czynniki:

  1. codziennie do wyboru są cztery zestawy (w każdym jest taka sama zupa, a do tego do wyboru: pizza, coś zielonego lub inne);
  2. cena za dwudaniowy zestaw wynosi 21-29zł. OK, można zjeść niegłupi lunch nawet za kilkanaście, ale będzie tylko niegłupi, a nie rewelacyjny – mimo że cena jest wyższa niż średnia, to jej stosunek do tego co otrzymujemy sprawia, że to propozycja jak za darmo;
  3. porcje są duże i sycące;
  4. jedzenie jest mega pyszne i bardzo ładnie podane. I trzeba chodzić na dwa lunche dziennie bo uwierzcie, naprawdę ciężko się zdecydować na jedną pozycję ;).

Co jadłem? Oj różne rzeczy i długo by wspominać rozkosze kubków smakowych. Podczas dwóch ostatnich wizyt zjadłem zupę cebulową z tymiankiem i ziołowymi grzankami + grillowany oscypek na kolorowych sałatach z pomidorkami cherry, pieczonymi w soku z malin, chipsami z włoskiej szynki i sosem chutney z suszonych śliwek z cynamonem i paluszkami grissini. Opis dania mówi sam za siebie, wytrzyjcie ślinkę, bo jeśli napiszę, że dania były rewelacyjne, nie doczytacie tekstu do końca – już będziecie w drodze na Pańską :). Chutney mnie zniszczył – jadłbym go chochlami, oscypek był lepszy niż w Zakopcu, wypieczone chipsy z szynki powinni podawać w kinie razem z nietypowymi, bo miękkimi grissini. O matko.

Drugi zachwyt ostatniej wizyty to pizza Diavola – znajdziecie ją w każdej plackarni, dlatego nie spodziewałem się rewolucji, ale… Zajrzyjmy w skład: sos pomidorowy, mozzarella, ser taleggio, salami spianata piccante, papryczki jalapeno, szalotka, oregano (26 zł). Składniki podstawowe pomijam, ale taleggio w połączeniu z pikantną salami robi taką robotę, że chciałem zabrać Diavolę do łóżka. Była naprawdę ostra, a ja rozgrzany już po skosztowaniu, jaka ona jest. Małe piekło, ale takie, że doceniasz każdą cząstkę smaku składników, a nie po prostu wypala ci język. Genialna. Na deser proponuję tiramisu – bardzo kremowe i delikatne, super smaczne choć wolę bardziej kawowe i z odrobinę większą ilością biszkoptów.

***

Aktualizacja sierpień 2016 r.

Nadal potwierdzamy, ze Restro serwuje super lunche. Więcej zdjęć pod postem :)

 

PODSUMOWANIE:

GDZIE Restro, ul. Pańska 57 (Wola, granica ze Śródmieściem)
NA CO lunch, ewentualnie inne okazje, ale tylko dla pysznej kuchni
Z KIM samemu, ze znajomymi
KUCHNIA włoska, akcenty międzynarodowej
WNĘTRZE proste i bez rewelacji, sporo miejsc ale ciasno ustawione stoliki, ilość obsłużonych klientów ponad komfort, nie jest zbyt intymnie, wnętrze jest raczej tłem i ma nie przeszkadzać w jedzeniu
OBSŁUGA OK, sprawna i miła
CENY lunche 24-29 zł, pizze 19-29 zł, przystawki 12-28 zł, makarony 26-29 zł,
OGÓLNA OCENA Podsumowanie będzie krótkie. Najlepsze lunche w Warszawie. Lepszych nie jadłem.
REZERWACJA MIEJSC 22 620 22 66, fanpage na Facebooku, strona WWW, godz. otwarcia:Pon – Pt.: 11:00-22:00
Sobota: 12:00-22:00
Niedziela: 13:00-20:00

  • Wykop
  • Blip
  • Flaker
  • Pinger
  • Reddit
  • Tumblr
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj


Jedna odpowiedź do “Restro – najlepsze lunche w Warszawie”

  1. Pasta Master napisał(a):

    Jeśli chodzi o lunch,polecam w dostawie np
    Krem z ziemniaka z odrobina chili
    Tagiatelle z polędwiczką,grzybami leśnymi(kurki,podgrzybki),pieczoną papryką w sosie śmietanowym…dostawa do pracy lub domu.Super ceny,gwarancja jakości i smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *