13 lipca, 2013

Szałwia

Szałwia to nowa włoska restauracja na kulinarnej mapie Stolicy. Została otwarta na początku czerwca, o czym miałem przyjemność dowiedzieć się z pierwszej ręki. Zapowiadało się nieźle. Pewnego gorącego popołudnia Szałwia i ul. Chłodna (zupełnie kontrastując z ukropem lejącym się z nieba) uchyliły rąbka tajemnicy swych smaków.

Szałwia mieści się w nowym budynku u zbiegu Chłodnej i Wroniej. Mówi o sobie: „italian lounge bar” i faktycznie – nie ma tu typowego, restauracyjnego klimatu, jest bardziej ekskluzywnie. Miękkie, duże fotele i kanapy oraz masywne stoły. Wnętrze jest ciepłe, dominują w nim pastelowe kolory i wszechobecne drewno. Na ścianach wino i czarno-białe foto włoskiej ulicy. Sufit, jak na typową konstrukcję wentylacyjną, jest małym dziełem sztuki – czarny, ciekawie obudowany, przez co tworzy wiele poziomów i wymiarów, ozdobiony wzorami i geometrycznymi kształtami. Można się w nim zapatrzeć, choć to dość osobliwy obiekt westchnień ;).

Restauracja Szałwia, Warszawa, ul. Chłodna, kuchnia włoska - wnętrze

Środek knajpy, wzdłuż wejścia po obu stronach, otaczają oddzielone strefy, a na końcu mamy piękne, wysokie drzwi z kolorowymi szybami, prowadzące do kuchni. Oczywiście jest też bar. Całość przytulna i przyjazna, właśnie jak w restauracyjnym lounge barze. Choć klimat i niektóre akcenty przywodzą na myśl bardziej orient niż Italię.

Wcześniej była tu restauracja PaniTuZje. Zmieniło się trochę detali – może stąd nie do końca włoski klimat, ale nie mówię, że to źle – jest bardziej neutralnie. Przecież nie trzeba udawać knajpki rodem jak z uliczek słonecznego Neapolu, by serwować włoską kuchnię i robić to dobrze.

Restauracja Szałwia, Warszawa, ul. Chłodna, kuchnia włoska

Jedzenie. No właśnie – po to była ta wizyta :). Na lunch wybrałem zupę pomidorową plus pieczonego dorsza podanego z ziemniaczanymi łódeczkami (były świetnie zapieczone i przyprawione!) z sosem oraz sałatą. Bardzo smaczne, choć ryba nieco zbyt sucha. Pizza Salmone (z łososiem, kaparami, rukolą i sosem śmietanowo-cytrynowym) smakowała bardzo dobrze, niezłe ciasto, ciekawe połączenie dodatków i obfita porcja rukoli – lubię to! To najdroższa pizza w karcie, choć w sumie nie wiem czemu… Lemoniada świetna – w sam raz na upały.

Szałwia zaczyna dzień pracy od 8:00, serwując śniadania o smakach z różnych zakątków świata – dostaniemy tu na przykład klasyczne angielskie, włoską jajecznicę z żółtek z oliwkami i szynką parmeńską, czy hiszpański omlet z pikantną kiełbasą, pieczonymi pomidorami i ziemniakami. Poza pizzą i lunchami w karcie znajdziemy też zupy, sałaty, makarony, steki, mięsa i ryby. A do tego apetyczne desery i kawka.

Restauracja Szałwia, Warszawa, ul. Chłodna, kuchnia włoska

Obsługa była sympatyczna, po prostu w porządku. Całość miejsca robi wrażenie zorganizowanego z pasją, w prosty i nie przegadany sposób, niczego nie udaje, nie aspiruje zbyt wysoko, menu jest dostatecznie obszerne i jednocześnie zachowuje „łatwość obsługi” :).

 

PODSUMOWANIE:

GDZIE SZAŁWIA, ul. ul. Chłodna 48, lok.2 (Wola)
NA CO lunch, z kimś bliskim, ze znajomymi, relaks
Z KIM małą grupą, większą grupą, samemu
KUCHNIA makarony, pizza, sałatki, mięsa i ryby
WNĘTRZE ciepłe, przytulne, dużo drewna i pastelowych kolorów, przestrzeń podzielona na strefy, typowy lounge z miękkimi fotelami i kanapami z których nie chce się wstawać
OBSŁUGA po prostu OK, sympatyczna
CENY średnie i wyższe: makarony 19-31 zł, pizza 19-36 zł, sałaty 24-31 zł, dania główne 34-59 zł
OGÓLNA OCENA Nowe miejsce z włoską kuchnią, które jest dość autentyczne – nie udaje knajpy po transplantacji prosto z włoskiego miasta. Można tu solidne i smaczne zjeść i odpocząć w przytulnym wnętrzu na dużych, miękkich sofach i fotelach. Mają tu bardzo dobre lunche
REZERWACJA MIEJSC 665 700 000; www.restauracjaszalwia.pl

 

 

  • Wykop
  • Blip
  • Flaker
  • Pinger
  • Reddit
  • Tumblr
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj


Jedna odpowiedź do “Szałwia”

  1. wojtek napisał(a):

    byłem i bardzo fajne miejsce które warto odwiedzić i to nawet samemu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *