20 czerwca, 2013

Boscaiola Ristorante

Grześ zabrał mnie tu na moje urodziny. Wcześniej często wspominał o tej knajpie, kilka razy przechodziliśmy obok. Zachęcała do wejścia ciekawą architekturą. To restauracja za szklaną ścianą, gdzie wszystko widać, nie tylko wnętrze, ludzi i ścianę z winami, lecz także kuchnię, która jest otwarta do wnętrza węższej części restauracji tak, że z kilku stolików wzdłuż Browarnej można oglądać pracę kucharzy. Boscaiola Ristorante to od jakiegoś czasu jedno z bardziej popularnych i modnych miejsc wśród chcących smakować życie i jednocześnie pokazać się na mieście.

Boscaiola Ristorante z zewnątrz

Na pewno jest to doskonałe miejsce na wieczór i elegancką kolację czy to w ramach randki, czy kulturalnego spotkania ze znajomymi. Wnętrze jest nowoczesne i raczej surowe, choć dobrze łączy beton i szkło z drewnianymi stolikami oraz miękkim oświetleniem. Składa się z jednej większej części z wieloma stolikami i mniejszej, podłużnej która styka się z otwartą kuchnią. Tam się po prostu dzieje! Są i mniejsze, dwuosobowe stoliki i większe ławy. Zwłaszcza przy ścianie win packung viagra. Jest ona ponoć chlubą tej knajpy – wysokiej jakości wina w przystępnej cenie, sprowadzane z najróżniejszych regionów Włoch. Ja standardowo musiałam spróbować różowego. Nie zawiodłam się jego smakiem.

Jeżeli już o smaku mowa. Przychodząc do Boscaiola nigdy nie wiemy, czego możemy spodziewać się w menu (chyba, że rano zadzwonimy i zostanie nam uchylony rąbek tajemnicy). Jest ono ustalane i zapisywane na wielkiej tablicy codziennie w zależności od tego, jakimi świeżymi składnikami dysponuje restauracja. Zasadą jest jednak, że zawsze można tu dostać makarony, owoce morza, sałaty i przygotowywane na miejscu włoskie desery.

Na naszych oczach krojone jest mięso trzymane obok w wielkich lodówkach. Robi wrażenie. Kucharze obok naszego stolika przygotowują z rozmachem pasty, przystawki. Wszystko to z największym kunsztem ląduje później na talerzach. Trzeba przyznać, że sposób podania potraw robi niesamowite wrażenie. Aż je się oczami. Smakowo – zdania będą podzielone. Grzesiek zamówił ravioli z włoską kapustą i powiem (a raczej napiszę) szczerze, że była to poezja smaku! Ja wzięłam makaron razowy z krewetkami i pastą z rukoli – około 4 krewetek (naprawdę jadłam lepsze), dużo makaronu, który niestety zdominował smak wszystkich innych składników. Brakowało mi odrobiny czosnku, czegokolwiek, co nadałoby potrawie głębszego smaku. Na deser wzięliśmy przesłodkie ciasto z czekoladą i wiśnią oraz tiramisu. Po takiej uczcie wyszliśmy, a raczej wytoczyliśmy się z restauracji na dalsze zwiedzanie miasta nocą.

Obsługa jest w porządku. Nie zwraca na siebie uwagi przesadnym kunsztem, ale też nie ma się do czego zbytnio przyczepić. Może dlatego, że zwykle w ciągu godzin otwarcia nad jego funkcjonowaniem pieczę sprawuje właściciel, w całokształcie czuć ducha Italii – z każdym pięknym, jak i tym szalonym, roztrzepanym aspektem. Wybierając się do Boskiej należy zwrócić uwagę na fakt, że jeden dzień w tygodniu jest w ogóle zamknięta – i nie jest to w weekend tylko poniedziałek.film Beauty and the Beast 2017 trailer

 

 

PODSUMOWANIE:

GDZIE BOSCAIOLA RISTORANTE, ul. Wiślana 8 (Powiśle)
NA CO na randkę, na kolację
Z KIM z partnerem, małą grupą znajomych
KUCHNIA włoska, codziennie inne menu, makarony, owoce morza, świeże mięso, duży wybór win wysokiej klasy
WNĘTRZE nowoczesne, przeszklone, otwarta kuchnia
OBSŁUGA poprawna, zorientowana
CENY do przyjęcia; wysokie jakościowo składniki kuchni włoskiej w odpowiedniej sobie cenie
OGÓLNA OCENA czuć, że to miejsce opętały demony pasji – w kuchni jedzenie pachnie i lata, by następnie wylądować na talerzu ułożone w taki sposób, że zakrawa to o sztukę. Bez wątpienia miejsce godne polecenia zarówno na kolację, jak i lunch, nie tylko na randkę, lecz także eleganckie spotkania w gronie znajomych czy z partnerem biznesowym
REZERWACJA MIEJSC (22) 828 14 34; www.boscaiola.pl/aktualnosci

 

 

  • Wykop
  • Blip
  • Flaker
  • Pinger
  • Reddit
  • Tumblr
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *