1 lipca, 2015

InFormal Kitchen – dobry wybór

Bardzo ciężko nam sie zdecydować, gdzie wybierzemy się na comiesięczną randkę. Tym razem padło na Informal Kitchen, mieszczącą się w okolicy Krakowskiego przedmieścia. Absolutnie nie żałujemy tego wyboru, ba, chętnie tu wrócimy.

Ciekawe wnętrze – beton, szyby, biel i szarość, klasyka. Miejsca jest dużo, dzięki czemu to świetne miejsce na spotkanie w gronie znajomych, a nawet małe przyjęcie urodzinowe. Można wybrać sie we dwójkę i także czuć się tu dobrze. Z dziećmi – też się uda, są specjalne siedziska dla najmłodszych, ale nie znajdziecie tu kącika do zabawy dla maluchów. Może i dobrze, bo to miejsce nie bardzo pasuje na rodzinny wypad z gromadką pociech. W okresie letnim działa przestronny „ogródek”.

informal-kitchen_tasteaffairpl_01

informal-kitchen_tasteaffairpl_04

Kuchnia jest pyszna. Niebanalna, nawet jeżeli tak Wam się wyda po przestudiowaniu menu.

informal-kitchen_tasteaffairpl_03

Tatar z polędwicy wołowej aromatyzowany dymem wiśniowym, 29 zł 

Mam króla tatarów! Samo podanie już intryguje – dostaje się go na stół pod paterą, wypełnioną szczelnie dymem wiśniowym. Kelner unosi ją z zadowoleniem a naszym oczom ukazuje się tatar. Pyszny tatar. Pełen drobno posiekanych dodatków, świeży, doprawiony, poezja. Póki co to będzie mój faworyt w mieście.

informal-kitchen_tasteaffairpl_06

Krem z natki pietruszki z boczkiem confit, kremowym jajkiem i parmezanem, 16 zł
Krem z pietruszki brzmi dość „wzdrygająco”, a tu takie miłe zaskoczenie. Zupa była wyładowana dodatkami. Być może nawet za bardzo. Boczek został do niej wrzucony na dno jako cały plaster, przez co jego zjedzenie było dość niewygodne, ale całość… niebanalna, bardzo ciekawy smak.

informal-kitchen_tasteaffairpl_02

Przegrzebki smażone z kaszą jaglaną, kalafiorem i musem z topinambura, 42 zł

Danie bardzo maślane i sycące. Nie przepadam za kasza jaglaną (ciągle wierzę, że to dlatego, że nie umiem jej dobrze ugotować), ale w połączeniu z drobnymi kawałkami kalafiora oraz musem z topinamburu(!), była PRZEPYSZNA. Do tego przegrzebki, idealnie maślane, kruche, niewysuszone… Aż cieknie ślinka na wspomnienie całego dania.

informal-kitchen_tasteaffairpl_05

Stek z tuńczyka z fasolką szparagową, ziemniakiem confit i sosem Aïoli, 55 zł 

Mamy wyzwanie – nauczyć się tak piec stek z tuńczyka, jak w InFormal Kitchen. To nie żart! I zrobić tak chrupką fasolkę. Nie mamy wątpliwości. Musicie tego spróbować.

 watch Sherlock: The Final Problem 2017 movie now

Deser się nie zmieścił. I mimo przejedzenia, teraz czujemy nie dosyt. InFormal Kitchen – chcemy was więcej! :)

 watch Sherlock: The Final Problem 2017 movie now

InFormal Kitchen, Plac Małachowskiego 2 (wejście od ul. Traugutta)

Facebook, www, 531 918 534

 watch Sherlock: The Final Problem 2017 movie now

zdj. okładkowe: Facebook/InFormalKitchen

 watch Sherlock: The Final Problem 2017 movie now

  • Wykop
  • Blip
  • Flaker
  • Pinger
  • Reddit
  • Tumblr
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *