20 czerwca, 2013

Soto Sushi

Soto zadebiutowało kilka lat temu na Ursynowie. Niedawno otworzyło się też w centrum w tej samej formule i świetnym stylu. Uwielbiamy z Magdą sushi w różnej postaci, więc mieliśmy okazję jeść je w wielu miejscach. Ta knajpa jest zdecydowanie jedną z najlepszych dotąd odwiedzonych spośród warszawskich „suszarni“. Moim zdaniem najlepszą, byłem naście razy i nigdy się nie zawiodłem.

Kwintesencją menu są maki z pieczonymi rybami: pieczony łosoś, tuńczyk czy krewetka na ostro w tempurze – jeszcze nie zdarzyło się byśmy je ominęli podczas wizyty. To absolutny must eat! Kompozycje są ciekawe, czasem przybierają różne niespodziewane zestawienia składników, choć ogólnie jest to klasyka tradycyjnego sushi plus fusion.Movie Passengers (2016)

Soto Sushi - krewetka w tempurze na ostro

Smaczne herbaty zielone, dobre desery i kilka win do wyboru (polecamy wybrać śliwkowe). Zestawy nie mają większego sensu – zwykłe sety wyróżniają się tym, że są jakoś ciekawie skomponowane i zazwyczaj wychodzą korzystniej finansowo. W Soto wielkiej różnicy nie ma – (jakiś czas temu) w niektórych wariantach  wychodziła taka sama cena, jak przy samodzielnym skomponowaniu identycznego zestawu.

Nie lubię niekonsekwencji. Choć ogólnie Soto o nią nie oskarżam, to kilka razy nie spodobało mi się zerwanie z mającym zwykle miejsce serwowaniem sałatki na przystawkę. Miałbym to gdzieś, gdyby nie to jak bardzo ją lubię – jest pyszna i chętnie zamówiłbym ją na danie główne :). Kilka razy jej zabrakło, a my doceniamy trzymanie się dobrych praktyk.

Wnętrze jest bardzo nowoczesne, schludne, niemalże sterylne. Białe ściany pokryte prostymi fototapetami z japońskimi motywami, nowoczesne tworzywa, kolorowe światło. Nie ma tych oklapanych mat bambusowych na stołach i innych gadżetów z zestawu „otwórz typową knajpę sushi w weekend“. W Soto jest inaczej – ono ma swój charakter, którego się trzyma.

Soto Sushi - wnętrze

Obsługa jest bardzo solidna, zazwyczaj ponadprzeciętnie miła, choć zdarzały się i momenty klasyfikujące ich pod strzelenie focha. Odkąd tam chodzę (czyli od początku, wiedziałem o miejscu zanim powstało) część ekipy jest ta sama i bardzo to cenię – po prostu da się to odczuć w jakości przygotowywanych dań. Nad całością czuwa właściciel, którego czasem też można spotkać, gdy przygotowuje maki dla klientów. Zawsze zostaniesz ciepło i z uwagą powitany i pożegnany przez wszystkich mistrzów sushi – precyzyjna robota, a mimo to odrywają od niej uwagę z szacunku dla gości. Bardzo miły gest.

 

PODSUMOWANIE:

GDZIE SOTO SUSHI, Al. KEN 84 (Ursynów), ul. Wilcza 26 (Centrum)
NA CO na lunch, na randkę, na spotkanie biznesowe
Z KIM małą grupą, z kimś bliskim, z klientem
KUCHNIA sushi klasyczne i fusion, świeże, bardzo smaczne, wyborne maki z pieczonymi rybami
WNĘTRZE nowoczesne
OBSŁUGA bardzo dobra, miła, pomocna
CENY jak za dobre sushi, atrakcyjne za oferowaną jakość
OGÓLNA OCENA na mieście knajp tego typu jest mnóstwo, a jednak to zasługuje na szczególną uwagę. Skupia ją przede wszystkim ze względu na jakość i smak przygotowywanych potraw. Soto to bardzo autentyczne miejsca, które mają swój własny klimat, do tego są skutecznie prowadzone i przyjazne. Pasują na różne okazje i towarzystwo
REZERWACJA MIEJSC Al. KEN: (022) 648 03 03; Wilcza: (022) 629 94 85; www.sotosushi.pl

 

 

  • Wykop
  • Blip
  • Flaker
  • Pinger
  • Reddit
  • Tumblr
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj


3 odpowiedzi na “Soto Sushi”

  1. Misia napisał(a):

    Bylismy tam wczoraj tzn na Wilczej:)jest tak jak napisaliscie, baaardzo miła obsługa,jedzonko pyszne–ja piłam zielona herbate, ukochany;P aloes(polecam),jedlismy najpierw krewetki Ebi yaki z prazynkami(fajnie podane) a pozniej Maki mix. Polecamy takze ze wzgledu na naprawde fajny klimat i taki spoookoj pomimo ze to Wilcza:)

  2. Anielka napisał(a):

    Warto też zajrzeć do Sushiberry :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *