10 lipca, 2015

Dom na Żoliborzu

Restauracja DOM mieści się w średniej wielkości domu na Żoliborzu. Ma podwórko, salon, taras. Ma miskę dla pieska, kocyki, kwiatki, drzewka. Ma też kuchnię. Kuchnię, która potrafi zaskoczyć. Niestety nie zawsze pozytywnie.

Menu zmienia się dość często, gdyż opiera sie na sezonowych, świeżych składnikach dobrej jakości. Tę jakość naprawdę czuć. Do tej pory wspominamy smak łososia wędzonego na plackach ziemniaczanych. Niestety kulinarne przeboje są dość nierówne – naszym zdaniem raz lepsze raz gorsze. Do zachwytu trochę brakuje. A szkoda. Nastawialiśmy się na wspaniałe doznania kulinarne niczym w A nuż widelec czy ale wino (recenzje już wkrótce). Niestety niemiło zaskoczyła nas spalona kaczka i mdła zupa. Za to ciasto czekoladowe czy sandacz kradły podniebienia. Cóż, tak jest w świecie usług, że ich jakość jest niestała. Może był to więc tylko chwilowy spadek formy, a może rzeczywiście coś tu kuleje? Jakie są wasze wrażenia z wizyt w DOMu?

dom_tasteaffairpl_01

 

 

Placuszki z mąki gryczanej z gravlaxem, limonkową śmietaną i rzodkiewką, 23 zł

dom_tasteaffairpl_06

Genialny łosoś wędzony. Mięsisty, delikatny, ciągle wracamy do niego myślami… Poza samym zachwytem nad jakością poszczególnych składników, czegoś tym plackom brakowało.

 

Krem z zielonego groszku z miętą, 12 zł

dom_tasteaffairpl_03

Najsłabsze danie z tych, które zamówiliśmy. Było dość monotonne w smaku i bardzo ciężkie – bo za gęste. Groszek jest wymagający. Przy takiej ilości zupy można nie zmieścić już nic innego z karty.

 

Filet ze świeżego sandacza z puree ziemniaczanym i zielonymi warzywami (szpinak, boćwina), 43 zł

dom_tasteaffairpl_07

Sandacz moim zdaniem przygotowany wspaniale – delikatny, ale z lekko chrupiącą skórką, zarówno puree jak i blanszowane warzywa – bardzo dobre. Całość tworzyła fajną kompozycję nad którą naprawdę warto było się pochylić.

 

Udko kacze confit z pak choyem z sosem rabarbarowym z porto z kaszą gryczaną , 45 zł

dom_tasteaffairpl_04

Lekka wtopa – mięso dość przesmażone, skórka okazała się nie lada wyzwaniem, gdyż jej chrupkość została zinterpretowana zbyt mocno. Kasza gryczana rozgotowana, nie dorastała do pięt tej z Wilczego Głodu. Sos ciekawy, pozytywnie.

 

Sernik z koziego sera ze świeżym rozmarynem i skórką pomarańczową, 12 zł

dom_tasteaffairpl_08

Sernik smaczny, delikatny, dyskretnie przyprawiony skórką i rozmarynem co dodaje mu ciekawego posmaku. Minus w zasadzie jeden: coś, co nazywam „posmakiem lodówki” czyli aromat wszystkiego, co stało w chłodni razem z nim. Nieco zepsuł wrażenie.

 

Lawa czekoladowa (brownie bez mąki, bezglutenowe) z kwaśną śmietaną, 12 zł

dom_tasteaffairpl_05

Najsilniejszy punkt wieczoru – mega czekoladowe ciastko, chrupkie, którego mocna słodycz została przełamana kwaśną śmietaną. Porcja mała, ale spokojnie starczy dla dwóch osób. Chyba że jesteś wyjątkowo łakomym czekoladoholikiem. ;)

 

DOM nadrabia niedociągnięcia w kuchni klimatem samego miejsca. Bardzo podoba nam sie koncept otwartego domu, do którego możesz wejść i zapomnieć, że jesteś w zatłoczonym, pełnym pośpiechu mieście. W letnie miesiące świetnie sprawdzają się miejsca na podwórku. Są genialne, by wybrać się tu w grupie znajomych na weekendowy obiad lub na popołudniowy wypad z kumpelą/kumplem na kocyk. Można tu zabrać też swojego czworonoga – znajdzie się coś dobrego i dla niego.

Przed wizytą w DOMu warto zarezerwować stolik, bo jest tu pełno. Szczególnie, gdy dopisuje pogoda.

Uwaga – restauracja DOM jest nieczynna w poniedziałki!

 

Restauracja DOM, Mierosławskiego 12, Facebook, tel. 517 859 059

 

zdj. okładkowe: facebook.pl/DOM
  • Wykop
  • Blip
  • Flaker
  • Pinger
  • Reddit
  • Tumblr
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *